BKV-s receptek  
                                                                                                  Receptgyüjtemény innen-onnan, BKV-s berkekből...
                                                                                                          

Karácsonyi borkrémleves

Hozzávalók:  6 dl édes fehérbor 1 citrom 1 darabka fahéj 3-4 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 8 dkg mazsola a tetejére: édes tejszínhab
A bort 3 deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántott sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk. A forró bort vigyázva, élénken kevergetve - nehogy összekapjon - rászűrjük. A tűzre téve habverővel addig kevergetjük tovább, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Előnye, hogy előre elkészíthető. 
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés.   Egy adag: 571 kcal / 2387 kJ.


Diós panírba bundázott hal
Hozzávalók:  4 közepes méretű filézett hal, a panírhoz:  liszt, 2 tojás,  zsemlemorzsa,  só, bors, 10 dkg darált dió
A halat megsózzuk, megborsozzuk. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kis sót. A zsemlemorzsát összekeverjük a dióval. A halakat megforgatjuk a lisztben, a tojásban, majd a zsemlemorzsában. Közepesen forró olajban kisütjük. Burgonyapürével tálaljuk.



Hókifli
Hozzávalók:  50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, só, kevés tej, baracklekvár darált dió vagy mák a töltelékhez, vaniliás porcukor
Az élesztõt a cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon. Hagyjuk egy órát pihenni. 3 mm vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Megtöltjük a lekvárral, dióval, mákkal és kifliket formázunk belõle. 200 fokra elõmelegített sütõben megsütjük, és még forrón megforgatjuk a vaníliás porcukorban.

Ínyenc zöldségragu-leves
1 nagyobb fej vöröshagyma, 4-5 szál répa, 250 g borsó, 2-3 ek. liszt, 3 ek. olaj,só,ételízesítő ,1 csomag sonkás tortellini
 
Az olajon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a karikára szelt sárgarépát. Pár percig pároljuk, aztán hozzáadjuk a borsót. Megszórjuk a liszttel, összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel. Sózzuk. Addig főzzük, míg a borsó puha nem lesz. Közben megkevergetjük és ízlés szerint adunk hozzá Vegetát. A tortellinit 5-6 perc alatt kifőzzük sós, bő vízben. Ha kész, leszűrjük, egy kis olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjanak össze. Tálaláskor 4-5 szem tortellinit teszünk a tányérokra, majd erre merítjük a levest.

 

Zöldséggel rakott krumpli 
1 kg krumpli, 50 dkg brokkoli, 50 dkg karfiol, 3 dl tejföl, 4 tojás,  2 db mozarella sajt, só, margarin kikenéshez
A krumplit felkockázzuk, a zöldségeket rózsákra vágjuk és külön, sós vízben megfőzzük. Közben a tejfölt egy edényben a tojásokkal összekeverjük, a sajtot karikára vágjuk. Ha a krumpli és a zöldségek megfőttek, akkor egy formát vagy tepsit margarinnal kikenünk, majd a lecsurgatott krumpli felét lerakjuk. Erre jön rá a brokkoli és a karfiol fele, majd rárakjuk a felkarikázott sajtot, végül sózzuk. Ugyanezt ismételjük, a végén pedig a tejföl és a tojás keverékét rálocsoljuk. Sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.


Barackos lepény

6 tojás, 10dk margarin,20dk cukor, 12dk liszt, 50dk sárgabarack, A tepsi kikenéséhez, vaj, liszt. A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a margarinnal , és a cukor másik felével fehéredésig keverjük, majd a lisztet és a habot apránként beledolgozzuk. A tészta harmadát egy vajjal, vagy margarinnal kikent, liszttel behintett tepsibe simítjuk, és a kimagozott, félbevágott barackokat vágott felükkel lefelé elrendezzük rajta. A maradék tésztát a tetejére öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, kockákra vágva tálaljuk

 

Túróval töltött sült alma
4 nagyobb jonatán alma,  1 doboz mazsolás krémtúró ,  2 ek. gyümölcs lekvár,2 dkg szeletelt mandula, 2 dkg vaj, őrölt fahéj ízlés szerint
 

Az almákat megmossuk, leszárítjuk, de nem hámozzuk meg. Közepét magház eltávolítóval kivájjuk, kiskanállal az üreget kimélyítjük, majd megtöltjük az őrölt fahéjjal összekevert mazsolás krémtúróval. A megtöltött almákat a fele vajjal kikent hőálló tálba egymás mellé állítjuk, és a tetejüket megkenjük a maradék vajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből és megkenjük a kevés forró vízzel kikevert lekvárral, megszórjuk a mandulával és még 2 percre visszatesszük a sütőbe.
                                                                                                               

Borsos- mustáros rostélyos lyoni hagymával

4 szelet rostélyos, 1 tasak Delikát borsos-mustáros villámpác, 4 fej vöröshagyma, 1 dl olaj és még valamennyi a sütéshez, 5 dkg liszt
A villámpácot az olajjal alaposan elkeverjük, bepácoljuk vele a húsokat, majd 20-30 percig állni hagyjuk. Forró olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy fej hagymát szeletekre vágva a hús mellé teszünk, kicsit megfonnyasztjuk, majd kevés vízzel felöntve puhára pároljuk a húst. A megmaradt vöröshagymát karikára vágjuk, aztán meglisztezve forró olajban kisütjük. Tálaláskor a húsra halmozzuk a sült hagymát és a visszamaradt pecsenyelével megöntözzük.



Böjti juhtúrós lángos
 40 dkg liszt, 1,2 kg főtt burgonya, 1,5 dl olaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej, kevés só   A töltelékhez:  25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 2 csokor kapor
A megtisztított, megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és forrón áttörjük. Az élesztőből kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk, majd ezt langyos helyen megkelesztjük, utána a liszthez hozzátesszük a burgonyát és a megkelt kovászt beleöntjük. Sózzuk és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd liszttel megszórva, tetejét letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerint formára szaggatjuk. Mielőtt a forró olajba tesszük, két-három helyen késsel bevagdossuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük.
A friss juhtúrót egyenletesen rákenjük a lángosokra, meglocsoljuk 1dl tejföllel, megszórjuk a finomra vágott kaporral, majd a félbe hajtott lángosokat tepsibe tesszük, s forró sütőben 5-10 percig pirítjuk. Forrón tálaljuk.




Az igazi szalagos, azaz a farsangi fánk  

50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 3 cl rum, késhegynyi só.
 Az édes tejben felfuttatott élesztőt össze kell dolgozni a liszttel, a tojássárgájával, a vajjal, a rummal és a sóval. Letakarva 40 percig langyos helyen kelesztjük a tésztát. Az olajos kézzel kiszaggatott fánkot forró olajban kell sütni, az egyik oldalát fedő alatt, a másikat anélkül.
 Sokkal egyszerűbb elkészíteni a forgácsfánkot, avagy csörögét, amihez kell: 6 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál rum – vigyázat, a felbontott üveg tartalma párolog -, porcukor és vaníliás cukor. A tojássárgáját, a tejfölt, a lisztet, a cukrot és a rumot összegyúrjuk, és 30 percig pihentetjük. 3 milliméteres vastagságúra nyújtjuk, és téglalap alakúra vágjuk fel, a közepét is kétszer bevágjuk, így lesz szép cirádás a forró olajban.

Almakrémes piskóta
Hozzávalók 6 főre: 1 db 8 tojásos piskótalap (a 6 tojásos arányosításával)
Krémhez: 1,2 kg reszelt alma, 20 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 1 db narancs leve, 2 csomag vaníliás pudingpor, sárgabaracklekvár vagy narancslekvár

Egy közepes méretű tepsiben kisütött piskótalapot 3 lapra vágunk. Az almát meglocsoljuk a citromlével, megpároljuk a cukorral együtt, hozzáadjuk a narancslével elkevert pudingport és felfőzzük. Az almát időnként megkevergetve kihűtjük. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, ráterítjük a töltelék felét, majd ugyanígy járunk el a következő lappal is. Végül ráterítjük a harmadik lapot és a tetejét alaposan, megszórjuk porcukorral.

Mexikói rakott rizs
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 25 dkg főtt füstölt tarja (egyben), 25 dkg trappista sajt, 4 db TV paprika, 5 dkg vaj, 2,5 dl - 20%-os - tejföl, 2,5 tk. só, 1 csapott tk. őrölt chilipaprika.

A rizst 2 tk. sóval ízesített, forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük és lecsepegtetjük. A füstölt tarját és a zöldpaprikát felkockázzuk kb. 1 cm-es darabokra a sajtot is vékony szeletekre vágjuk. A tejfölt elkeverjük a chilipaprikával és 0,5 tk. sóval. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleszórjuk a rizs 1/3 részét, ráterítjük a sajt felét, erre szórjuk a zöldpaprika, majd a füstölt tarja felét, ezt követően beborítjuk a rizs másik harmadával és megismételjük a rétegezést. Felülre rizs kerüljön. A rakott rizs tetejére simítjuk a chilis tejfölt és rátördeljük a maradék vajat. Fóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 200 fokon 30percig sütjük, majd a fóliát levéve 220-250 fokon 15 perc alatt megpirítjuk.

Csokis-diós kocka
Hozzávalók: 18 dkg porcukor, 8 tojás, 2kk. kakaó, 18 dkg darált dió, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 csomag sütőpor. A mázhoz: 15 dkg vaj, 1 ek. tej, 15 dkg cukor, 3 ek. kakaó

  A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk. kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével visszafordítjuk. A mázhoz a vajat lassú tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és belekeverünk 3ek. csomómentes kakaót. A mázat melegen a süteményre öntjük, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg. Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva) kockára vágva tálaljuk.

Sütőtök krémleves
Hozzávalók 4 főre: 1 kicsi sütőtök, 2 nagy sárgarépa, 2 kicsi sűrített paradicsom konzerv, 1 kis fej vöröshagyma, húslé (vagy 1 erőleves kocka és 1 zöldségleves kocka), só, bors, 1-2 dl főzőtejszín, 1 ek. cukor 

Az összes meghámozott és felkarikázott zöldséget és a fűszert (kivéve a paradicsompürét, a tejszínt, és a cukrot) forrásban lévő húslébe tesszük, úgy, hogy épp ellepje. Fedő alatt lassú tűzön forraljuk 10, maximum 15 percig, csak éppen addig, hogy a sütőtök megpuhuljon (a lényeg, hogy minél kevesebbet főzzük, hogy a tápanyag a zöldségekben maradjon). Elzárjuk a tüzet, beletesszük a paradicsompürét, a tejszínt és a cukrot. Kézi turmixollóval összeturmixoljuk, ezután ha még szükséges hígíthatjuk, vízzel vagy ízesíthetjük sóval, cukorral és paradicsompürével. Tálalhatjuk sajtos pirítóssal, a levesre kevés tökmagolajat spriccelhetünk, és hámozott tökmagot hinthetünk.

Gombás-sajtos krumplitál 

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg burgonya, 40 dkg nagy gomba,15 dkg póréhagyma,10 dkg piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 10 dkg füstölt sajt
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Közben a többi zöldségek megmossuk, megtisztítjuk. A gombát egészben hagyjuk, a pórét fél karikákra vágjuk, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük. Kiolajozunk egy hőálló tálat, és a burgonyát belekarikázzuk, közben kicsit megsózzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, és a felével megkenjük a burgonyákat. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a gombák tetejét, a belső részét megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megfuttatjuk rajta a pórét és a paprikát, majd megszórjuk a petrezselyemmel. A gombákba töltjük a hagymás paprikát, és a töltött gombákat ráfordítjuk a burgonyára. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) kapcsoljuk. A gombák tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és ráreszeljük a sajtot. A sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

Tagliatelle erdei gombával 

Hozzávalók (2 főre):   5 dkg vegyes szárított erdei gomba (rókagomba, vargánya) vagy 10 dkg friss gomba, 10 dkg vaj, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. olívaolaj, 2 dl száraz fehérbor, petrezselyem, só, bors, kb. 25 dkg tagliatelle a tálaláshoz  (de egyéni kapacitástól függ)
Elkészítés: A szárított gombát  beáztatjuk kb. 1,5 dl hideg vízbe, és  állni hagyjuk legalább egy órát. Felolvasztjuk a vajat, összekeverjük  az olívaolajjal. Beleöntjük  az apróra vágott hagymát, pirítjuk. Beletesszük a fokhagymát, majd kb. fél perc elteltével a lecsepegtetett gombát is. Összekeverjük, majd hozzáöntünk  a gomba áztatólevéből. (Ezt előtte kicsit szűrjük le.) Hozzáöntjük a  fehérbort és fedő alatt pároljuk kb 10 percig. Levesszük a fedőt és még felöntjük  egy kis borral, majd újra sűrűre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha elég sűrű a szaft, levesszük  a tűzről és beletesszük  a frissen aprított petrezselymet. Tagliatelle (széles metélt) tésztával tálaljuk, parmezánnal meghintve.

Sajtos rakott káposzta 

Hozzávalók (6 személyre): 50 dkg savanyú szálas káposzta, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zeller (tisztított súly), 6 tojás, 4 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 ág rozmaring, 12 dkg rizs, 4 paradicsom, 15 dkg szeletelt füstölt sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 4 dl tejföl
Elkészítés: A káposztát ízlés szerint kimossuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük. A tojásokat keményre főzzük. Felforrósítjuk az olaj felét, megpirítjuk benne a hagymát. Rátesszük a káposztát, belekeverjük a zellert. Beletesszük a babérlevelet és a rozmaringot, sózzuk, és 2 dl víz hozzáadásával, letakarva 40 percet pároljuk. A rizst a csomagolásán olvasható utasítás szerint megpároljuk, majd 1 evőkanál olajjal elkeverjük. A tojást meghámozzuk, karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A maradék olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, amibe belerétegezzük a hozzávalókat: alulra tesszük a káposzta felét, rá a rizst, arra a paradicsomot és a szeletelt sajtot. Rászórjuk a petrezselymet, a karikára vágott tojást, sózzuk, és betakarjuk a káposzta másik felével. A káposztára kenjük a tejföl felét, és az előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tálalásnál mellé adjuk a maradék tejfölt.

Farsangi fánk egyszerűen 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg sütőmargarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 3 dl tej, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja
Elkészítés: Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom, és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!

Svájci farsangi csöröge 

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz): 5 friss tojás, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 50 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 1 késhegynyi sütőpor, 1 narancs reszelt héja, 1  citrom reszelt héja A sütéshez: 5 dl étolaj A tetejére: 2-3 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor 
Elkészítés: Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük, és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át). A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk. Legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) szobahőmérsékleten pihentetjük letakarva. Kis golyókat formázunk a tésztából, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen. Meleg (de nem forró) olajban mind a két felét megsütjük a lepénykéknek, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.

Kávé- és vaníliakrémmel töltött fánk

 Hozzávalók (kb. 10 darabhoz): 1 dl víz, 1 dl olaj, 1/2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 3 tojás  A krémhez: 4 tojás (kettéválasztva), 8 dkg liszt, 12 dkg cukor, 4,5 dl tej, 2 teáskanál instant kávé, 1 tasak vaníliás cukor A tálaláshoz: porcukor, reszelt csokoládé 
Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A vizet, az olajat, egy csipet sót és a vaníliás cukrot egy lábasba öntjük, és amikor forrni kezd, beleszórjuk a lisztet. Kis lángon, fakanállal 1 percig kevergetjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belekeverjük, és jól eldolgozzuk a tojásokat. A masszát habzsákba szedjük. A tepsire diónyi nagyságú tésztát nyomunk, abból kiindulva 2-3 cm-es egyenest, majd ismét diónyit nyomunk zsákból (úgy néz ki, mint egy macskanyelv). Addig ismételjük, amíg a massza elfogy. Megspricceljük kétszer vizes kézzel, és az előmelegített sütőben 5 percig, majd a hőt 200 fokra csökkentve még 15 percig sütjük. (Legalább 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert tönkremegy a fánk.) Amikor szép szalmaszínű és nagyon kemény a tészta, kivesszük, kihűtjük. A tetejüket levágjuk. A krémekhez a tojássárgáját, a liszttel, a cukorral habosra keverjük. Felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett keményre főzzük, amíg elválik a lábas aljától. A tűzről levéve két részre osztjuk a krémet, egyik felébe belekeverjük a porkávét, a másikba pedig a vaníliás cukrot. A 2-2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a krémekbe. A krémeket habzsákba szedjük, megöltjük a fánkokat, visszatesszük a tetejüket, porcukorral és reszelt csokoládéval megszórjuk.

         
Savanykás almaleves

 Hozzávalók (4 főre): 4 szem alma, 1,2 liter víz, 1,5 dl rostos almalé, 6 ek. cukor, 1 pohár tejföl, 2 kk. liszt, 1/8 citrom héja, kis darabokban, 5-10 szem szegfűszeg, 1 kisebb fahéjrúd, darabokban
Elkészítés:  Az almákat megpucoljuk, kockákra vágjuk, fél dl almalében (ha nincs, víz is jó) puhára pároljuk. 1,2 liter vizet felforralunk a cukorral és a fűszerekkel. Míg melegszik a víz, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, amit esetleg csöppnyi almalével (vagy vízzel) is hígíthatunk. Mikor forr a víz, beleöntjük a habarást, és az almákat is belerakjuk, végül 1 dl almalével dúsítjuk. Újraforrástól számított további 5 percig főzzük, hidegen tálaljuk.

 

Agyagtálban sült zöldséges hús

Hozzávalók (4 személyre): szalonna, 1 kg krumpli, 50 dkg cukorborsó, 2 db sárgarépa, 1 fej hagyma, csirke vagy pulyka feldarabolva, 1 hámozott alma, só, bors, oregánó, ételízesítő
Elkészítés: Az agyagtálat 20 percig vízben áztatjuk. Az alját béleljük szalonnával (ez el is maradhat). Kb. 1 kg krumplit karikára vágunk, összevágjuk a sárgarépát, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A szalonnára a krumplit, borsót, sárgarépát felváltva rakjuk. A hagymát rászórjuk. Soronként lehet ízesíteni. A fűszeres, sózott húst a végén rárakjuk, meglocsoljuk kevés olajjal. Kb. 1-1,5 órát sütjük. Ha a hús teteje piros, megfordítjuk, egy almát cikkekre vágva a húsra teszünk, és ezt az oldalát is pirosra sütjük.

 Almakompótos piskóta 

Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg sütőmargarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, kb. 70-80 dkg almakompót
Elkészítés: A margarint - konyhai robotgéppel - habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a tejet, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét egy külön tálban egy csipet sóval keményre verjük. A habot egy nagyobb fakanállal óvatosan a tésztához adjuk. (Habverővel finoman homogén krémmé lehet keverni az egészet.) A tésztát egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és a kockákra vágott almakompótot szép sorban a tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk, éles késsel kockákra vágjuk, és külön tálra szedve kínáljuk.

 
 Orjaleves 

 Hozzávalók (10 személyre): 2,5 kg orja (10 darabba vágva), 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 25 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 2 nagy fej hagyma héjastól négyfelé vágva, 1-2 fej fokhagyma, 2 piros csövespaprika, 20-25 szem egészbors, egy-két kanálnyi paradicsompüré, só.
Elkészítés: Tízliteres fazékban 6 liter vízben egyszerre tesszük fel az összes hozzávalót. Erős tűzön felforraljuk és takarékon főzzük, míg minden meg nem puhul benne. Közben a habját leszedjük. Ha a hús megpuhult levesszűrőn leszűrjük, majd újra felforraljuk és cérnametéltet főzünk bele. Az orjacsontokat és a főtt zöldségeket vele együtt tálaljuk. Ecetes tormát is tehetünk mellé az asztalra. Nagyon lassan, sokáig (3-4 órán át) kell főzni, hogy szépen gyöngyöző, aranysárga levest kapjunk.

Cinke (dödölle)

 Hozzávalók: 2 kg burgonya,8-10 evőkanál liszt, pici só, olaj,2 dl tejföl,25 dkg túró, hagyma, kis őrölt pirospaprika
Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, és megfőzzük (annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje). Sóval ízesítjük. Amikor a burgonya megfőtt, anélkül, hogy a maradék vizet leöntenénk róla, a liszttel pépesre törjük (annyi lisztet kell hozzáadni, hogy ne legyen túl kemény, de keményebb legyen kicsit, mint a burgonyapüré.), majd rövid ideig főzzük kevergetés mellett. Kanállal kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, és sütőben megsütjük. Apróra vágott hagymát olajon megdinsztelünk, őröltpaprikát szórunk rá, ezt ráöntjük a cinkére, és jóízűen elfogyasztjuk. Hidegen és melegen egyaránt tálalható.Amivel lehet variálni: kiszaggathatjuk a tésztát, a darabkák közé párolt káposztát rakunk, vagy túrót szórunk és sütőben kisütjük. De az olajba tehetünk kolbászt a hagyma mellé, akkor még finomabb és laktatóbb. A variációk számának csak a képzelet szab határt. 

 Kocsonya 
 Hozzávalók: 1 kg füstölt kocsonyahús (fej, láb, csülök, bőrke, farok), 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 szem egészbors, 10 dkg leveszöldség, só, paprika.
Elkészítés: Egy  nagy fazékban 2 liter hideg vízben a feltesszük főzni a megtisztított húsféléket, a fűszerekkel, a sóval és a zöldségekkel együtt. Lassú tűzön addig főzzük, míg a fölé tartott tenyerünk ragadós nem lesz a felszálló gőztől. Ekkor megsózzuk, teszünk bele fokhagymát és még fél óráig forraljuk. Ekkor leszedjük tetejéről a zsiradékot, megpaprikázzuk és a húsdarabokon lévő léből feleresztjük. Most a húsrészeket mély tányérokra rakjuk, annyi levet szűrünk rá, hogy ellepje a húst. Végül a paprikás zsiradékból öntünk a tetejére. Hideg helyre tesszük, és ha keményre megkocsonyásodott, tálaljuk.

Cigánykenyér (bodag)

Tipikus farsangvégi étel a krumplileves bodaggal, amely egy lepényféle, cigánykenyérnek is hívják. 

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg rétesliszt, 1 evőkanál szódabikarbóna,1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál étolaj, víz 
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. A masszát közepes méretű olajozott, liszttel beszórt tepsibe öntjük, és vizes kézzel elegyengetjük, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Zöldséges-tormás virslileves 

Hozzávalók (4 főre):  10 dkg füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 petrezselyemgyökér, 4 közepes sárgarépa, őrölt bors, só, 1,5 dl tejföl, 2 ek. frissen reszelt torma, 1 púpozott ek. finomliszt, 3 pár virsli, 1 csokor petrezselyem
A galuskához: 1 tojás, só, 3 ek. finomliszt
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk és kevés olajon zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A sárgarépát és a fehérrépát vékony karikára vágjuk és 4-5 perc alatt megfuttatjuk a hagymás szalonnán. 2 liter vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A tejfölt simára keverjük a liszttel és a tormával. Egy kevés meleg lével hígítjuk és ezzel behabarjuk a levest. 1-2 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit. A tojásból, a lisztből és a sóból  galuskát készítünk és ezt beleszaggatjuk a levesbe. Ha még szükséges vizet önthetünk hozzá. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és melegen tálaljuk.

 

Lencsefőzelék - rántás nélkül
Hozzávalók: 20 dkg lencse beáztatva, 3 db burgonya, babérlevél, ételízesítő, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A lencsét, burgonyát megfőzzük. Ízesítjük babérlevélel, sóval, ételízesítővel, hagymával, fokhagymával, borssal. Mikor készre főt, hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd kidobjuk a hagymákat, a babérlevelet. Kivesszük a főtt burgonyát meg egy kis lencsét, öntünk hozzá egy kis levet, összeturmixoljuk, majd a lencsével összekeverjük.

 

Almás bögrés 
Hozzávalók (4 főre): 4 bögre apró kockára vágott alma, 1/2 bögre magozott meggy (befőtt), 1/2 bögre apróra vágott dió, 3/4 bögre kristálycukor, 2 bögre finomliszt, 1/2 bögre étolaj, 4 egész tojás, 1 kk. fahéj, 1 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbona
Elkészítés: A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük