Siemens Rampini Alé EL Electric
alacsonypadlós, elektromos városi midi autóbusz

Teszt ideje, helye:  16-16A vonal,   2013.09.06-2013.09.15
Rendszáma: P-05613
VIN: 
Technikai adatok:

Hosszúság:  7720 mm    Magasság: 3050 mm      Szélesség: 2200  mm     Tengelytáv: 3675 mm    Belépőmagasság: 350 mm   Férőhely: 10/33  (ülő/álló)
Ön/összsúly: 8600/12000 kg    Mellső túlnyúlás: 1700 mm     Hátsó túlnyúlás: 2345 mm      Térdeplés: 250-290 mm-ig.

Hajtás- és fékrendszer 
 A rendszer lelke egy vízhűtéses háromfázisú elektromos motor, amely a dízelmotorok kb. 25%-os hatékonyságával szemben közel 90%-os hatásfokkal, folyamatos üzemben 85 kW teljesítménnyel dolgozik. Az invertereket szintén a Siemens szállítja.
A fékezést két külön rendszer biztosítja. A tárcsafékes buszokban ABS, a megcsúszást gátló, elektronikus vezérlésű fékrendszer teljesít szolgálatot, amely ráadásul energiavisszatápláló funkcióval is rendelkezik. Amint a vezető leveszi a lábát a gázpedálról, a rendszer működésbe lép.
Energiaellátás és –tárolás
A jelenlegi legmodernebb energiatároló rendszerrel, 180kWh-s Lithium-Ferrit (LiFe) akkumulátorokkal rendelkezik a busz. Az akkumulátorhoz Battery Management System kapcsolódik, mely intelligens vezérlés segítségével akadályozza meg többek között a túlmelegedést és optimalizálja a töltés/kisütés folyamatokat. Töltésre több lehetőség is kínálkozik, a Bécsben közlekedő járművek például a már meglévő – a villamos és a trolibuszok által használt –vezeték hálózatra csatlakoznak a megállókban.
A Siemens a budapesti közösségi közlekedésben
A vállalat a járműhöz elsősorban a villamos hajtásrendszertés az invertereket biztosítja, valamint a szükséges infrastruktúra kiépítésében is jelentős szerepet vállal.
Az intelligens hálózatokhoz (smart grid) kapcsolódó technológiai megoldásai révén optimalizálni tudja az energiát biztosító rendszer hatékony kihasználását is.
A Siemens a hazai iparral is kész elindítani az elektromos meghajtású buszok magyarországi gyártását.
A vállalat tevékeny szerepet vállalt és vállal a budapesti közlekedésben: a nevéhez fűződik a legelső fővárosi villamos elindítása, ahogy a nagykörúti villamosok gyártása is. Szintén részt vesz a 4-es metró kivitelezésében, ill.Budapest közúti forgalomirányító rendszerének működtetésében is.

Adatok: BKV és Siemens