HG5CJX-L

Budapest-link az Echolink-en


Fontos!

Aki mobilról (pl: androidról) futtat Echolinket, az a "Settings: Network Connection"-t állítsa "Public Proxy"-ra, különben nem lesz hívható! Tudomásom szerint nagyon sok mobilos nem hívható, és a kísérleteimmel nyert tapasztalatom azt mutatja, hogy csak ezen múlik. Ennyi, kell az 55-höz. hi!


paramétereim:


A link célja, funkciója:

Olyan átjátszót elérni csak rádióval, amit a fizikailag a távolsága miatt nem lehet. Eredetileg az volt a cél, hogy pl. a Dunántúli kör-QSO Budapesten VHF-en is hallható legyen, akár ctcs-t nem tudó rádióval is, de ez egyenlőre csak terv maradt, mivel az echolink felől nem lehet hozzáférni, és sajnos rádióval direktben sem tudom venni.

Helyette viszont (amennyiben működik a fonyódi link), rádióról a fenti frekvencián a 3612 dtmf-jel adásba küldésével a Balatoni-körre kapcsolódhatunk, ami minden nap 7:00-kor, illetve munkaszüneti napokon 7:10-kor kezdődik.

A 9:00-kor kezdődő Pesti-kör előtt kb. 10 perccel szükség esetén (manapság egyre ritkábban, de ha kell, üzenj) átállhatok az R0-ás frekire, így a linken keresztül is elérhető a kör alatt a HG5RVB átjátszó. Érdemes tudni, hogy ekkor lehetőség van más átjátszók összekapcsolására is, de szólni vagy üzenni kell nekem, mert nem működik a kör alatt (főleg a nyomkodósok miatt) a távvezérelhetőség tiltva van, viszont az echolink felől minden további nélkül lehet csatlakozni, és a körben részt venni, vagy azt hallgatni. A kör befejezése után, amennyiben nincs ottmaradási igény, egy kis kivárás után visszaállok az eredeti, fentebbb jelzett szimplex frekvenciára.

Ha valakinek konkrét igénye van arra, hogy egy adott időben átjátszóra vagy bármi más frekire kapcsolódjak (elutazás, nyaralás, kórházi kezelés, stb) hogy echolinken elérhető legyen csak rádión keresztül, kérem jelezze, lehetőleg minnél előbbb!

Fontos, hogy aki csatlakozva van egy adott eseményen, és már nem akarja hallgatni vagy használni a linket, ne felejtse ott magát, hanem a végén bontson le, hogy továbbléphessek. Az átálláskor minden konnekt megszakad, tehát az új eseményre mindenképpen újra kell kapcsolódni, maximum 5-10 perccel előtte!Nodeszámok, gyorshívó kódok:

A nodeszámok ismeretében bárhova fel lehet connectálni.
A node számokat innen meg lehet nézni, valamint azt, hogy aktív-e (a piros inaktív): ha2to.orbel.hu: repeaters

Pár DTMF node kód (a hívójel után, a 4 számjegyű gyorskód, amik több átjátszón is be vannak állítva, a 6 számjegyűvel viszont alapértelmezésben is bárhonnan hívhatóak):

További kódok: 0 = infó (node azonosító, ha nincs connect), * = státusz a connectált (hívójele(ke)t bemondja/felsorolja).
Amennyiben rádióval egy másik csomópontról szeretnél idekapcsolódni, a node kódom (HG5CJX-L): 806072


Megjegyzés:

Aki a link felől kíván egy átjátszón forgalmazni, annak figyelembe kell vennie a rendszer késedelmi idejét, valamint azt a tényt, hogy nem lehet adásra kapcsolni, amíg a frekvencián forgalom van (még ha üres vivő is), tehát az adással meg kell várni, amíg leáll az átjátszó. Ez miatt elég nehéz a forgalmazásba bekapcsolódni, közbeszólni meg nem is lehet.

Ez a link egyenlőre tesztüzemű jelleggel működik, esetenként szükségszerű kisebb-nagyobb szünetekkel de folyamatosan. :-)Segítség, (ha pl. nincs PTT): echolink_all-rev.pdf
Itt minden le van írva az EchoLink-ről, a történetétől a beállításokig!

További segítség az Echolink honlapról! (Google Chrome automatikus fordítással esetleg :-) )


Észrevételeket, javaslatokat, segítséget szívesen fogadok és adok!
Skype-n: "t-laci60" / Zello-n: "HG5CJX" csoport (direkt rádiósoknak, konferencia lehetőséggel!)

"HG5CJX" levelező-listámra/ról való fel/leiratkozáshoz add meg az e-mail címedet:
(Kérem, hogy lehetőleg hívójeles címet adj meg, vagy írd meg a neved, és a hívójeled a hg5cjx@gmail.com címemre!)
Több címmel is fel lehet iratkozni (külön-külön), ezek mindegyikéről lehet írni a lev-listára, de ha nem akarod mindegyikre kapni, üzenj!

A lev-lista üzemeltetője a: http://lev-lista.hu

Főoldalon: Flag Counter Látogatók ezen az oldalon: Flag Counter