HG5CJX-AX25

azaz hogyan tudunk packet-rádiózni?


Bevezető

Először is kell hozzá egy arra alkalmas rádió, számítógép, és néhány program. Nem baj, ha van modem, esetleg TNC2, vagy TNC3! De a legfontosabb az összekötő kábel, ami a pc és a rádió között hivatott a hangot átvezetni, természetesen ha van TNC, akkor az előbbieket ezzel kell összekötni. Gondolom, ezzel semmi újat nem mondtam, legalább is azoknak, akik már valamikor használták, és/vagy ismerik. De lássuk most őket külön-külön, hátha tudok egy kis segítséget nyújtani azoknak, akinek valami hiányzik a készletből a próbához. Ha valami nem világos, vagy további segítségre szorul, kérem írjon erre a levelezőlistára, de írhat a privát e-mail címemre is, ami lejjebb megtalálható!


Összekötő kábel

Itt a legérdekesebb a dolog, mert hát az igényünk és a zsebünk szabja meg, hogy melyik megoldást választjuk. Természetes, hogy nem az olcsóbbik a jobb, és mindjárt kiderül, hogy ez milyen kompromisszummal jár.

 • A legegyszerűbb, ha a rádiót és a pc-hangkártyát összekötjük, és egy vox-os rádióval esetleg működhet is. Ha nem vox-os, nincs adás, csak hallgatni lehet, vagy ki kell egészíteni kábelkötegünket egy PTT-vezérlővel a soros portról. Jól jöhet, ha van kéznél egy Serial EchoLink Adapter.

 • Amennyiben az összekötés brummot okozna, szükség lehet a galvanikus leválasztásra. Erre a hangvezeték útjába kötött 1:1-es "sorkimenő" trafó, valamint a PTT-vezérlés optocsatolóval való kialakítása adhat segíthet (én is ezt használom). Itt egy link, ami ezt szemlélteti, legalul a kapcsolási rajzzal:
  Hardware setup for Digital or EchoLink Operations - azzal a különbséggel, hogy optocsatolónak én a 4n25-öt használom.
  Itt egy másik hasonló példa, itt meg egy harmadik.

 • Léteznek még bonyolultabb kapcsolások, de ezek már nem annyira érdekesek a mi szemponjainkból, viszont kiemelném a TNC2-t, ami igen! Talán ez tűnik a legjobb megoldásnak, aki teheti, az ezt használja! Erre itt most különösebben nem térek ki, de számtalan előnye van. Több a szolgáltatása, és tartalmaz minden előzöeket, ennél fogva hasonló, de más, a hozzá bekötött kábelek szükségesek.


  Soundmodem

  Akinek nincs modeme vagy TNC-je, annak szüksége lesz erre. Ezt le lehet tölteni UZ7HO honlap-járól.
 • Töltsük le az sm2ch57.zip-et, és az EasyTerm30.zip-et.
 • Csomagold ki egy tetszőleges könyvtárba mindkét exe-t úgy, hogy ezekkel és innen lesz elindítva a program, és ide fogja létrehozni a szükséges hozzátartozó file-okat, mint például az ini file-t.
 • Indítsd el a "soundmodem.exe"-t, majd engedélyezni kel a Tűzfalat.
 • Válasszuk ki a "Settings/Devices"-t. Állítsuk be azt a hangkártyát, amire a rádiót kapcsoltuk. (Ideális, ha a rádió külön kártyán van!). Bal oldalon a kockákat pipálgassuk ki, kivéve a "Dual channel"-t. A jobb oldalon az értékeken ne váltostassunk. Alul állítsuk be a com portot, ez általában COM1 vagy COM2. Okézzuk le, ha felugrik a restart figyelmeztetés, akkor mégegyszer, és indítsuk újra a programot.
 • Válasszuk ki a "Settings/Modems"-t. A "Mode"-t állítsuk 1200 bd-re, a többit ne bántsuk!

  Ha mindent jól csináltál, akkor működnie kell.
  Az APRS csatornán, a 144.800-on, ha amúgy hallatszanak a csomagok, akkor ezek a csomagok már meg fognak jelenni a soundmodem ablakában is.
  Mindig legyen nyitva a zajzár, és a hangerő változtatásával lehet esetleg javítani, hogy megjelenjen minden hallott csomag.


  Easy Terminál program

 • Indítsd el a "Term.exe"-t. A jobb alsó sarokban "TNC Active" jelzést kell látnunk. A monitor ablakban itt is látnunk kell az érkező csomagokat.
 • A "Settings/Station Setup"-ban adjuk meg hívójelünket, és nyomjunk Ok-t, ha kell megint, és indítsuk újra a programot.
 • A "File/Edit" kezdetű txt-ket értelem szerűen szerkesszük meg.

  Ezzel kész is vagyunk, ezzel így már packetozhatunk is! :-)


  TSTHWIN

  Aki egy kicsit komolyabb packet programra vágyik, számtalan lehetőség közül válogathat. Azt, hogy éppen erről írok, csak annak köszönhető, hogy ezzel futottam úgy össze, hogy publikálásra alkalmas módon hozzáférhető, ugyanakkor jól dolgozik, jó a megjelenése, és vannak plusz és extra funkcióik. Hátránya, többet kell vacakolni a beállításaival, de megéri. Lehet, hogy könyvet lehetne írni a konfigurálásáról és a használatáról, de most nem ez a célom. Azonban szívesen adok egy kis minimális segítséget az elindításához, de ez után mindenki maga kell hogy a saját körülményeit figyelembevéve alakítsa tovább a többi funkcióit, apróbb részleteit.

 • Először is hívjuk be, és jegyezzük is meg a Sound Card Packet - THTHWin and AGWPE site címét a könyvjelzők közé tárolva, hiszen itt látható, hogy sok minden van itt, jól jöhet még a későbbi felhasználásra. Kövessük az itt található útmutatót! (Google Chrome-ban megnyitva egy kicsit magyarosodik, de ne felejtsük, hogy ez nem képes a szó szerinti fordításnál többre. Ezen felül azt se, hogy a mi esetünkben a ham nem sonka, a band meg nem zenekar, de ő azt nem tudja. Így mindig a fejünkben kell tovább fordítani a fordított szöveget. hi)

 • 1.) pont szerint: Szintén nyissuk meg, és tároljuk el a TSTHOST - TSTHWIN oldalát! Innen töltsük le és futtatásával telepítsük is gépünkre a TstHWin v2.21b-t. Ezt követően ajánlatos a "TSTHWIN/Example" könyvtár tartalmát a "TSTHWIN/System" könyvtárba másolni, és a továbbiakban itt operálni.
  Figyelem! Aki TNC-t használ, ugorjon át 2 pontot, a 4. pontra, a soundmodemet használók viszont kövessék tovább kihagyás nélkül!

 • 2.) pont szerint: töltsük le az AGWPE illesztőprogramot.

 • 3.) pont szerint: a tf2agw18.zip állományt csomagold ki, majd a tf2agw.dll-t másold a "TSTHWIN", az tf2agw.ini-t meg a "TSTHWIN/System" könyvtárba. (Nálam így működik!)

 • 4.) pont szerint: a "TSTHWIN/System/Tsthwin.cfg" configurációs file-t editorral (notepad) javítsuk át a "NOCALL"-t a saját hívójelünkre, és a program útvonalát is ha szükséges (2-2 helyen)! A "TSTHWIN/System/Tsthwin.prt" file utolsó sorát meg
  TNC esetén: "0 1 9600" (0=tnc-driver:gkbiowin.dll, 1=tnc-comport:1-8 9600=tnc-baudrate),
  SoM esetén: "4 0 1" (4=AGWPE-driver:TF2AGW.DLL, 0=Portot-figyelmen-kívül-hagy, 1=agw-mód) /SoM=Sound-Modem/

 • Ezekkel ha megvagyunk, működnie kell! Az első indításkor a "bid" file létrehozásához "igen"-t kell nyomni, ha kérdezi.
 • Ha nem jön létre magától automatikusan, hozd létre a "TSTHWIN/Users/Upload" könyvtérat, különben nyafog érte!
 • Ha az olasz PMS helpet le szeretnéd cserélni magyarosabbra (ez az a help, amit tőled tud lekérni a hozzád kapcsolódott partnered),
  akkor tölsd le tőlem a Tsthwin.pmh-t (hivatkozás mentése), és cseréld ki a "TSTHWIN/System/Tsthwin.pmh"-val.

 • Sok sikert és örömöt a használatához! Nekünk már sikerült, reméljük, hogy Te leszel a következő QSO-partnerünk packeten!
 • Így néz ki: soundmodem, Tsth+Som, Tsthwin, 5pbd, 6pga, connect  Észrevételeket, javaslatokat, segítséget szívesen fogadok és adok!
  Skype-n: "t-laci60" / Zello-n: "HG5CJX" csoport (direkt rádiósoknak, konferencia lehetőséggel!)

  "Packet" levelező-listámra/ról való fel/leiratkozáshoz add meg az e-mail címedet:
  (Kérem, hogy lehetőleg hívójeles címet adj meg, vagy írd meg a neved, és a hívójeled a hg5cjx@gmail.com címemre!)
  Több címmel is fel lehet iratkozni (külön-külön), ezek mindegyikéről lehet írni a lev-listára, de ha nem akarod mindegyikre kapni, üzenj!

  A levelező lista üzemeltetője: http://lev-lista.hu

 • Főoldalon: Flag Counter Látogatók ezen az oldalon: Flag Counter